Fika

[fi:ka]

De benaming Fika gaat terug naar het oude Zweedse woord kaffi, waarvan ze de twee lettergrepen spelenderwijs hebben omgedraaid; fika

A concept in Swedish culture with the basic meaning ‘to have coffee’, often accompainied with pastries or sandwiches. Fika is considered a social institution in Sweden.

Ik dacht dat ik de enige gek was die zo graag koffie drinkt. Iedereen weet al dat ik wel graag nog een bakkie lust. En neeeeh ik slaap er geen seconde slechter door hoor. Even maar gelijk een fabel uit de lucht halen. Vooral de ouderen onder ons vinden de espresso maar een sterk bakkie. Helemaal niet goed voor je. Gek genoeg zit daar vele malen minder cafeïne in als de vertrouwde pruttel bak. Cafeïne komt namelijk meer vrij nagelang de koffie boon langer met water in aanraking komt.

Maar wij Nederlanders doen (sinds 2013 jaarlijks onderzocht) aan stuivertje wisselen met de Finnen als het gaat om de meeste kilo’s koffie verbruiken pppj. Mijn zo geliefde Zweden komt sinds die tijd altijd voor in de top 10. Zeker met het echte Scandinavische gebruik, Fika, wordt koffie goed op de kaart gezet. Twee tot drie keer per dag een Fika-pauze. Een speciaal sociaal koffie momentje met iets lekkers. Als bijvoorbeeld; kanelbulle (Zweedse kaneel rol) De koffie wordt dan ook niet ff rap opgeslobberd, en men neemt even tijd voor elkaar om bij te praten. In Scandinavië geloven ze dat door deze Fika-pauzes er efficiënter wordt gewerkt. Ik hou steeds meer van het land! Zweden kennen ze de koffie invloeden van zuid Europa ook, cappucino, cortado etc. Maar favoriet blijft de ouderwetse filterkoffie. In Nederland kennen ze in navolging van Zweden ook de opkomst van de ouderwetse pruttelkoffie. In Zweden noemen ze het; Kokkaffe (gekookte koffie)

Deze zomer lekker twee weken naar Zweden toe. In een licht blauwe stuga, met uitzicht op een groot meer wat uitmond in t Skagerrak. Wat hebben we er alle vier toch enorm veel zin in. Ik ben de ergste Zwedofiel, maar heb de anderen er al mee aangestoken. Deze zomer veel dit mooie Zweedse gebruik in de praktijk uitproberen. En nog veel meer te weten komen over dit land. Voor die tijd ga ik een 30 daagse challenge aan; Zweeds leren. Ik ben erg benieuwd. Ik heb er erg veel zin in.

#jemooisteleven #fika #zweden

2 gedachten over “Fika”

    1. Hoi Connie, dat is een goede vraag… ik ben aangemeld bij een zweeds forum op Facebook. Daar is deze challenge gepost.Het enige wat we allemaal weten is dat we 1 maart via de mail alle benodigde info krijgen………… wordt vervolgd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s