F!KA

In navolging van mijn blog gister kon deze natuurlijk niet uitblijven.. zo overweldigend, zo veel views.. Snappen doe ik het nog steeds niet. Maar 1 ding begrijp ik wel; iedereen is toe aan een Fika-moment!

Die Zweden doen het zo gek nog niet… iedere dag een bewust fika-moment, niet eenmaal maar meerdere malen per dag. Mannen in maatpakken midden op de dag die plaats nemen aan een wankel tafeltje. Zittend op een vintage stoel, eten ze het gebakje dat ze enkele minuten eerder zorgvuldig uitkozen uit een rijkelijk gevulde toonbank aan lekkers. Genietend van hun koffie lijken ze over koetjes en kalfjes te praten.

“het Fika-moment is diep verankerd in de Zweedse cultuur. En nog steeds mateloos populair. Een fenomeen dat zo sterk aan Zweden verbonden is dat je er geen vertaling voor vindt in het Nederlands, Engels of welke taal dan ook…

fika
love Fika!!

Maar verder op onderzoek uit naar het begrip Fika, heb ik toch wel de indruk dat het veel meer inhoud als alleen het ‘vieruurtje’ wat wij kennen in Nederland. Veel meer als alleen even de honger stillen. Fika blijkt meer diepgang te hebben. ‘iets eten’ is van ondergeschikt belang aan bv de beleving, het sociale, de reflectie, het ontmoeten, het bouwen van relaties, het moment etcetc…….Dus heel begrijpelijk dat die drukke zakenmannen er bewust tijd voor maken. Het is meer dan alleen koffie drinken en pauze.

Ik was al gegrepen door het Zweden-virus.. Maar ga me lekker vast bijten in dit fenomeen. En ga ook eens kijken welke recepten er aan kunnen hangen. Een heerlijk onderwerp. Ik hou er van……. nu eerst maar eens mijn eerste Fika-moment deze dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s