DALA (häst)

tja hoe zal ik het noemen..mijn GUILTY PLEASURE … I think. De Dala paardjes (Dalarna).. De eenvoud, de folklore, de kleurverscheidenheid en het symbool.

ik werk alweer bijna 20 jaar in de gehandicaptenzorg. En dan in het voornaam EMB in het verleden, tegenwoordig EMB/EVB+ of te wel heel laag niveau. Vergelijkbaar met baby’s en hele kleine kinderen, maar dan in het lijf van jongvolwassenen.

En zo trof ik een aantal jaren geleden een client. Ik werkte op die groep nog niet zo lang. Sterker nog een vaste collega was me nog aan het inwerken. En vertelde over deze bewuste client… Praat niet, stoot klanken uit. Jong, spring in het veld. En als hij een klik voelt heeft hij voor een heel select groepje een ‘bijnaam’ (gebasseerd op babyklanken, maar soms voor ons te verstaan in een korte naam, een soortverbastering)… Ik ging met hem werken, en vond zijn dynamiek geweldig. Binnen een paar dagen viel het me al op…..ik had een ‘naam’ van hem gekregen. Toen de vaste collega het ook opviel sloeg mn hart toch heel even een tik harder….. hoe kon deze zeer laag niveau client dit weten…… hij noemde mij DALA!!!!!

nog kom ik hem tegen op het terrein, en heel af en toe hoor ik het nog Dala dalaaa

Dit symbool van Dalarna, en uiteindelijk heel Zweden, sinds 1939. Toen wilden ze tijdens een wereldtentoonstelling in NewYork een blikvanger voor de deur van het Zweedse paviljoen. Het werd een 2,8 meter hoge houten paard, Dalahäst of Dalarnahäst. Er kwamen zoveel enthousiaste reacties dat in het jaar erna 200.000 kleine replica’s zijn gemaakt. En nog worden ze in alle soorten en maken (veel al met de hand) nagemaakt. Doordat het met de hand gemaakt en beschilderd wordt is er geen een het zelfde….!! Wil je de grootste zien? Die is 13 meter hoog en staat in Avesta.

Hemslöjd

In vroegere tijden werden gedurende de lange winteravonden als huisnijverheid verschillende kinderspeeltjes uit hout gesneden. Zo zijn ook de Dalapaardjes zo’n 350 jaar geleden ontstaan, in alle kleuren en maten. Zweden kent een hele lange traditie aan huisnijverheid, door Zweden rijdend zul je daar ook nog vaak aan herinnerd worden door de bordjes ‘hemslöjd’

Wil je meer weten over de geschiedenis dan is Nusnäs het plaatsje waar je moet zijn. Dit ligt in de Zweedse provincie Dalarna. Daar staat Grannas, de fabriek waar de Dalapaardjes traditioneel worden gemaakt. Tijdens je bezoek kun je je Dalapaardje zelf beschilderen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s