Stuga

Roep je Zweden, dan roep je Fika, dan roep je Dalarnapaardjes maar dan roep je natuurlijk ook STUGA..het rode vakantie huisje!

Een Stuga is een Zweeds type (gezin)woning die doorgaans bestaat uit een of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stug telt slechts een (slaap)kamer, met een opening in het dak voor de rook van de openhaard en voor het binnenlaten van daglicht.Tegenwoordig wordt een stuga vooral gebruikt als vakantie huisje. Of als huisje bij een volkstuintje.

De standaard Zweedse stuga is een eenvoudig houten huis, geverfd in de kleur falurood. Tegenwoordig wordt de stuga vaak uitgebreid met een soort serre (halfverwarmde kamer met glazen wanden) En zijn ze al lang niet allemaal meer rood. (alhoewel dat natuurlijk wel DE eyecatcher van Zweden is….. de rode stuga aan een hemels blauw meer!)

Aangezien de industrialisatie van Zweden pas relatief laat op gang kwam, waren veel stuga’s nog tot in de jaren 1940/1950 in gebruik.  Door de industrialisatie ontstond bij de stedelingen behoefte aan meer activiteiten in de buitenlucht. Begin van de 20e eeuw ontstond daar door de ‘sportstuga’.  De stuga’s lagen als een soort kleine nederzettingen bij elkaar in de buurt vlakbij de grote stad. Kijk maar in de regio van Stockholm of van Göteborg. Zo kon men het hele jaar door blijven sporten.

Waarom een stuga huren?

Ben je een buitenmens en geniet je van de natuur te beleven in al zijn facetten. Hiken door de natuur, of misschien wel op de mountainbike door de bossen razen. Geniet je ongeacht het weerbeeld van het actief buiten zijn.. dan is het huren van een stuga in het karaktervolle Zweden een goede optie voor jou.

Overdag in de heerlijke Zweedse natuur. En ’s avonds lekker wegdommelen voor de openhaard in bosrijk Zweden. Er kiezen wel meer mensen de laatste jaren voor een actieve vakantie, maar Zweden wordt nog niet overstelpt met toerisme. Een stuga in Zweden, terug naar de natuur. Landschap met bossen, meren met kristalhelder water, unieke flora/fauna en RUIMTE!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s