**HSP**ik ging op zoek naar info..

Ze voelen de spanning in een ruimte. Een geïrriteerd vriendje of vriendinnetje zuigt hun energie op. Of als hun beste vriendje verdrietig is, dan voelen zij het ook.

Een hoog sensitief kind is extreem gevoelig voor de prikkels om m heen. Ze ervaren de prikkels meer en intenser.

Het lijkt er op dat hsp’s de informatie anders verwerken in de hersens. Na onderzoek in 2011 bleek dat hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor complexe visuele verwerking bij hsp’s meer activiteit vertonen dan bij mensen/kinderen zonder hsp.

Er bestaat een gen waarvan bewezen is dat het kwetsbaar maakt maar ook voordelen heeft. Het is de korte variant van het 5-HTTLPR-gen, in de volksmond ook wel het depressiegen genoemd. Deense onderzoekers ontdekten in 2011 dat dit gen bij hsp’s vaker voorkomt; een bewijs dat zij een aangeboren gevoeligheid hebben voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden.

informatie komt uit psychologie magazine

HSP, de afkorting voor Hoog Sensitief Persoon, komt veel voor! 1 op de 5 mensen heeft deze gevoeligheid. Een aantal jaren geleden verschenen er steeds meer onderzoeken die gedaan waren naar hsp. Schijnbaar herkende veel mensen zich er in. Of veel al herkende ouders hun kinderen hier in. Maar door de ‘hype’ die ontstond kwamen er ook meer misverstanden. Vandaar dat ik maar eens wat feiten bij elkaar gezocht heb.

Hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron. HSP staat voor een zeer gevoelig persoon.

Hsp’s worden vaak verward met introverte mensen. Het kan voor hsp’s dus erg verwarrend zijn wat er nu aan de hand is. En voelen zich daardoor onbegrepen. Dit vooral omdat we in een gehaaste wereld leven waar emoties een teken van zwakte zijn, waar we dus juist sterk moeten zijn. Dit kan lastig zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat hsp’s een weg vinden om te voorkomen dat ze allerlei prikkels krijgen.

bron; pinterest

+

Voordelen van hoge gevoeligheid. Dat deze mensen meer betrokken zijn bij anderen. Dat zij goed kunnen inschatten wat de ander nodig heeft. Vaak zijn hsp’s ook erg creatief , kunnen ze de mooiste dingen bedenken en ontwerpen.

Nadelen……Het grootste nadeel is waarschijnlijk wel het snel last hebben van allerlei prikkels. Waardoor hsp’s vaak geen goed gevoel hebben bij sociale gelegenheden. Maar nadeel, lastig, is natuurlijk ook de emotie van een ander overnemen

be the best version of yourself

Vormen van ontspanning zoeken is het beste. Bijvoorbeeld; yoga of mediteren. En voor kinderen met hsp, laat ze nog lekker even spelen. Of in ieder geval iets waar ze lekker rustig van worden.

Ik heb gemerkt dat er een berg aan informatie is. Maar las vooral dat communicatie belangrijk is. Laat je omgeving bijvoorbeeld weten waarom je eerder van dat feestje weg gaat. Of schrijf het op! Schrijf je emoties op. Zo krijg je je gedachten beter op een rijtje. En bij hsp kinderen.. jij bent als ouder de voorbeeldfunctie. Wanneer je je kind laat zien dat het goed is om het dicht bij jezelf te houden, zal je kind ook niet het gevoel hebben dat het zich moet aanpassen. Blijf dicht bij je gevoel. Wees lief voor jezelf. Be the best version of yourself!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s