Let’s have a coffee..

De koffie geschiedenis begint ergens tussen 575 en 850. Het vermoeden bestaat dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meenamen op hun reis naar Arabië. Sommige koffiekenners menen dat de Arabische soefi’s de koffiebonen mee terug namen na hun invallen uit Ethiopië. In ieder geval is bekend dat tussen 980-1037 de Perzische arts en filosoof ‘Avicenna’koffie als medicijn werd voorgeschreven.

Koffie wordt bereid van water en gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant (Coffea). Vanwege de vorm worden ze bonen genoemd. De koffieboon is een belangrijk exportproduct van landen rondom de evenaar. De plant werd vanaf de 15e eeuw verspreid vanuit tropisch Afrika naar oa Midden-Oosten en Europa. Koffie wordt in veel culturen genuttigd en is een van de meest populaire dranken wereldwijd. Een gematigde consumptie zou een gunstig effect hebben op de gezondheid.

Koffie…. We zijn in Nederland het land wat de meeste kg koffie per persoon per jaar gebruiken. Stuivertje wisselend met Finland. Maar we drinken het heel graag en heel veel. We staan er mee op, we lunchen er mee, we doen er onze eerste date mee, we vergaderen er mee en de échte fans gaan er ook mee naar bed..

Dat de cafeïne die er in zit ons lekker oppept en energie geeft weten we intussen wel. Koffie heeft mogelijk ook een beschermende werking op de lever, de dood na een hartaanval, jicht, Parkinson en waarschijnlijk nog veel meer. Drie koppen koffie per dag verlaagt de kans op een voortijdige dood met 17%, vergeleken met mensen die geen koffie drinken. In gebrande koffie zitten meer dan duizend stofjes die biochemische processen in het lichaam beïnvloeden. Koffie dankt zijn gezondheid waarschijnlijk aan de ontstekingsremmers en anti-oxidanten die door het water uit het koffiemaalsel worden geëxtraheerd.

Koffie is natuurlijk super lekker! Maar wist je dat koffiedik ook een ultiem schoonmaakmiddel is? En je kunt er slakken en katten mee wegjagen uit je tuin. Zet je koffie dik in een bakje in je koelkast dan zullen vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar ook is koffiedik een lowbudget scrub voor je huid. Toevoegen in je shampoo fles, dan geef je je haar een boost. Of maak een lekker badje voor je hond of kat en was ze dan flink met de koffiedik… vlooien houden niet van deze geur. En is je hond of kat niet meer aantrekkelijk voor de vlooien. Of nog zo’n goede tip; na knoflook snijden je handen even wassen/scrubben en je handen ruiken weer fris……..naast herstellen van je houten meubels, tot het ontstoppen van je gootsteen, het schoonmaken van je open haard…..ochhh gaat de lijst aan tips nog veel verder… google even, en wie weet helpt de koffie je nog wel op veel meer ‘terreinen’…..

Ik weet in ieder geval zeker…. ik ga nu voor de vrijdag middag koffie!!!!

De info voor dit artikel heb ik op internet gevonden. Naar mijn eigen inzicht geformuleerd tot deze blog. Puur uit mijn eigen interesse

info uit onderzoek gepubliceerd in oa Metro, NRC, Froot….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s