Schrijven helpt…

Pijnlijke of moeilijke perioden kunnen we niet zomaar uitwissen. Je kunt er wel voor zorgen dat ze je niet meer achtervolgen.

Uit studie ( psychologie magazine 1// 2019) blijkt namelijk dat we verschillende herinneringen hebben; open en gesloten. Gesloten herinneringen zien we van een afstandje, t is opgelost en je ziet ze op afstand. Open herinneringen daarintegen roepen nog steeds vervelende emoties op. Het lukt niet om afstand te nemen. Je onderbewustzijn moet de tijd krijgen het te verwerken.

Onderzoek toont aan dat we veel vaker met open als gesloten herinneringen te maken te hebben. Betekenis geven aan de herinneringen kan door er over te schrijven. Niet door helemaal in de emoties te duiken, maar juist vanaf een afstandje te beschrijven. Zo kun je de betekenis ontdekken.

Ik ben nog maar heel pril met schrijven begonnen. Voor mezelf om ‘kilometers te maken’…. Te oefenen, en te proeven welke stijl mij past. Maar ik ben erg nieuwsgierig welke betekenis ik uit mijn geschreven blogs kan halen. Feit is wel dat het voor mij heel inspirerend werkt. Enerzijds wat het voor reacties los maakt. Maar dus ook het stukje ‘herinneringen’ in een blog samenvatten tot een pakkend geheel. En juist ook het “op onderzoek uitgaan” Gewoon dat wat mij trekt, omdat het speelt in het nieuws. Het trekt mijn aandacht, of het is iets waar ik heel blij van wordt. In ieder geval zo terug lezend van mijn blogs zie ik wel dat ik ‘leer’. Andere aanpak als vroeger durf te pakken. Bovenal dat het verlegen en onzekere meisje heeft plaats gemaakt. Dat ik nu keuzes maak omdat ik er blij van wordt. Dus een gesloten herinnering?

Eigenlijk is schrijven dus een zeer effectieve manier van zelfreflectie. Schrijven is gewoon ‘gezond’…. het helpt je immers je gedachten op een rijtje te krijgen. Of die vervelende hersenspinsels te stoppen. Daarmee maakt het je misschien ook wel weerbaarder. Of kom je eerder tot de kern. Voor mij geldt in ieder geval dat ik me er heel erg fijn bij voel. En als ik dan ook nog zoveel reacties op alle mogelijke manieren krijg, is dat toch echt de kers én de slagroom op mijn taart!

Er liggen duizenden gedachten in een mens die hij niet kent. Tot hij de pen opneemt om te gaan schrijven…..

William Makepeace

#schrijven #jemooisteleven

4 gedachten over “Schrijven helpt…”

  1. Geweldige blog weer Bianca,het is zeker gezond om elke dag op jouw plekje in huis te schrijven of je gedachten op papier te zetten..ik mis het heel erg als de dag niet goed georganiseerd is en ik niet kan bloggen of lezen of studeren of bloggen op mijn eigen plekje..je gedachten worden gecentraliseerd lijkt het of anders gezegd ,geordend en dat het je weer merk je in je keuzes maken die dag..alle overbodige denkballast even over boord gooien…

    Liked by 1 persoon

      1. Geen dank Bianca,heel graag gedaan en jij bedankt voor jouw bijdrage om een mooiere wereld te maken met jouw prachtige blogs.Ik hoop jouw blogs nog lang te mogen lezen..ik mis je blog echt als je een dag niet publiceer en dat meen ik echt..

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s