Vis vol zee, oesterbanken vol wilde oesters…..Bijzondere kazen en een rijkdom aan groenten!!!

info uit oa de Volkskrant

Dropjes..Stroopwafels..Maar ook de geprakte aardappels in de stamppotten. Een harinkje met uien.. Nee als je een wereldburger vraagt naar het typische Nederlandse eten, hebben we niet het allerbeste imago…. Misschien dat ze nog net de Goudse kaas kunnen noemen..

Maar we hebben zo veel meer!

Met mijn grote Zweedse droom, … struin ik internet na. Naar unieke info. En dan ook het liefst iets wat puur en eigen is. Iets waarmee ik mijn fika-toco droom kan verwezenlijken.

Zo bestaat er een franse keuken, een italiaanse keuken, of een spaanse keuken……wat dacht je van chinees of indisch. Maar waar is de nederlandse keuken?? We hebben immers de zee vol met mooie vis..Ik ben totaal geen keukenprinses, maar lekker opeten ben ik dan wel weer heel erg goed in. En ik interesseer me er wel heel erg voor. Als ik dan voor het eerst in honderd jaar weer eens Koffietijd kijk op tv, en een handsome looking guy een mooi, simpel maar uniek Hollands recept maakt….. is mijn interesse gewekt. Low Food noemt hij meermalen. Dus ik zet de tv uit en ga opzoek.

Jos Bijdendijk blijkt al snel de handsome guy te zijn. Chef van Rijks restaurant in Amsterdam. Hij zegt over LOW FOOD; behalve duurzaam, groen en lokaal is het vooral LEKKER! Samen met Samuel Levie en Joris Lohman zijn zij de initiatiefnemers tot LOW FOOD. ‘omdat de Nederlandse hap niet flets hoeft te zijn’……Volgens hen zijn alle ingrediënten voor een opleving van de Nederlandse eetcultuur aanwezig..’misschien staan we wel aan de vooravond van een revolutie voor de Nederlandse gastronomie.’

Low Food is meer dan een clubje hippe koks. Ze willen veranderingen teweegbrengen in het Nederlandse v0edsellandschap. De landbouw is onze bron tot goedkoop voedsel, maar ook tot milieuproblemen. (denk aan klimaat opwarming en afbraak van biodiversiteit.) De grond in Nederland is duur. En daardoor veel slimmer dat we overstappen van bulkproducten naar duurzaam voedsel. Voor deze cultuur omslag heb je elkaar nodig. Voedsel moet weer herkenbaar worden. Streekgebonden, wetend wie jouw kaasje heeft gemaakt. Dat smaakt vele malen beter. Wanneer de regelgeving wat versoepeld en er dus ruimte is voor creativiteit, kunnen we deze omslag samen maken. En Nederland naar een hoger niveau tillen als de geprakte aardappel. Uiteindelijk zou het moeten resulteren in een landbouw die het landschap mooier maakt. De boer een goede prijs garandeert. En dus de burger lekkere producten oplevert. ‘Dit is het moment’ zei Bijdendijk’handsome’ bij Koffietijd…. Low Food wil geen elitair netwerkje opzetten, maar een open platform zijn. Iedereen kan er aan meedoen.

recept staat in de Volkskrant

Trots zijn op onze eigen producten als bijvoorbeeld knolselderij, biet…Maar ook de mooie geitenbok hoort in het alfabet van de Nederlandse keuken. Heerlijke recepten lees ik in het mooie stuk over Low Food in de Volkskrant.

Meer en meer besef ik wat ik lees. Het is een bewustwording. Volledig passend in onze huidige maatschappij. We worden ons steeds bewuster in alles. Een stuk vlees hebben we echt niet iedere dag nodig. En zou ook een positieve bijdrage hebben voor ons milieu. Het geld toch eigenlijk voor alles; met mate! En vooral mét aandacht. Deze geitenrendang met spruitjes doet mij het water in de mond lopen. Doet me besluiten de volgende keer als ik op de geitenboerderij ‘de Brömmels’ ben, een stuk vlees mee te nemen. En dit langzaam te laten garen tot deze rendang. Noem het culinaire bewustwording! Ik ben geïnspireerd……

#LowFood #jemooisteleven #Nederland

4 gedachten over “Vis vol zee, oesterbanken vol wilde oesters…..Bijzondere kazen en een rijkdom aan groenten!!!”

  1. Heeerlijk….. zo’n lekker stamppot Boerenkool met worst! Zeker…. maar ik ben het wel met de mannen eens dat we veel meer prachtige, soms vergeten groentes hebben. En zo enorm veel mooie vissen. Als je daar dan een mooi eerlijk maal van kan maken. Dan wil ik graag een landenlabel hangen. Omdat ik dan weet waar het vandaan komt. Rechtstreeks van de boer een dorp verder. ………. Goed bezig in Nederland.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s