uurtje eerder erin….

Klok vooruit, morgen weer ZOMERTIJD

Wat mij betreft mag het wel 2021 zijn. Waarschijnlijk zijn we er dan eindelijk af. Want wat is het weer een discussie. Maar vooralsnog zullen we komende nacht een uurtje korter hebben, maar is het morgenavond lekker lang licht…

Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen tweemaal per jaar de klok. De Amerikaan Benjamin Franklin (1706-1790) Dacht voor het eerst in 1784 serieus na over effectief gebruik van daglicht. De eersten die de zomertijd echt invoerden waren de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om kolen te besparen werd op 30 april 1916 in Duitsland, in bezet België en Frankrijk de zomertijd ingevoerd. Nederland volgde een dag later… Als alle kaarsen, petroleum- en gaslampen een uur minder branden per dag, bespaart dat flink op grondstoffen. Dachten de Duitse autoriteiten.

In 1946 zag Nederland net als een aantal andere landen na de oorlog, weer af van de zomertijd. Om vervolgens in 1977 weer winter- en zomertijd in te voeren.

” Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, en nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used”

William Willet (1856-1915)

In 1977 werd dus de zomer/wintertijd opnieuw ingevoerd. Zo zou er energie bespaart worden. Vanaf dat jaar op de laatste zondagochtend van maart zetten we de klok een uurtje vooruit. Inmiddels in veel landen van de Europese Unie op dezelfde data een vast gegeven. Natuurlijk is het een voordeel als je een uurtje langer van het zonlicht gebruik kunt maken. Maar er zijn ook nadelen..Alle klokken moeten wel verzet worden. Extra werk voor de roosteraars, en een verstoring van het dag en nacht ritme. Het blijft voor velen maar en verwarrende aangelegenheid.

Voor beiden is wel wat te zeggen, bij de wintertijd mogen we een uurtje langer slapen. En bij de zomertijd blijft het ’s avonds een uurtje langer licht. De inluiding van het mooie weer. We kunnen weer naar buiten….. kom maar op met die zomertijd, en vannacht…… ach ik slaap morgenvroeg gewoon een uurtje langer. En denken jullie aan alle horloges, klokken in huis, maar vooral ook de klok in de auto!!! Welterusten…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s