Zonder fratsen…op ons paasbest!

Pasen. Net zo’n moment als Kerst…… eten, eten, eten, en vooral veel geld uitgeven aan allerhande snuisterijen. De shirtjes bedrukt met een te gekke coole haas, of een gekke haarband met oren er aan. Heel veel verschillende soorten en maten chocolade paaseitjes. Maar vooral, zo vertelt het journaal, veel heel veel vlees. Vlees voor op de bbq wel te verstaan. Tja het is ook eindelijk mooi weer. Daar willen we natuurlijk wel van genieten…..BUITEN!

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het lithurgische jaar, volgend op de goede week. Christenen vieren vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood. Op de derde dag na zijn kruisiging..

WIKIPEDIA

Ik zit op een heerlijk plekje buiten. Realiseer me dat ik ook een viertal gekke haarbanden met oren hier heb liggen…. maar verder…… niet veel. Vaste gewoonte die ik heb met mijn kinderen, hoe oud ze ook zijn, is het verstoppen van eieren. Daar maken we ieder jaar weer een ritueel van. Dus ook dit jaar was ik weer de paashaas en gingen mijn Liefde en de meiden zoeken….. Uiteraard is er 1 paasei zoek… niet meer te vinden. En ik vergeten waar hij ook al weer ligt. Dus tegen de kerst word deze gevonden……Maar verder, is het vooral relaxen. Geen toeters en bellen. Gewoon de vogeltjes die het hoogste lied fluiten. En de zon die ons verwarmt. De erg fijne jaKOEzie in de tuin, en inderdaad de koetjes in de weilanden achter ons zijn nog het enige gemis. Maar ja, als je dan een filmpje op je app krijgt vanuit Ibiza waar het weer al dagen zeer onstuimig is……..ach….we denken de koetjes er wel bij.

Was het niet zo dat Jezus zich vooral heel eenzaam voelde. Verraden door zijn eigen vrienden…..Als je het verhaal letterlijk leest zie je misschien een mooi verhaal over verraad, liefde, lijden…….Maar wanneer je de symboliek verstaat, wordt het ineens een verhaal dat heel veel vertelt over hoe je tot je ware ik kan komen…….Jezus staat centraal in het Pasen verhaal, maar lees voor ‘jezus’ eens gewoon IK. Jezus moest bijvoorbeeld zijn eigen kruis dragen. Het kruis dat symbool zou kunnen staan voor de last van de zonde. De zonde niet om wat hij fout heeft gedaan, maar de zonde van het niet leven naar je ware zelf (lees IK) Maar ook, na de wederopstanding van Jezus is het verhaal niet afgelopen.. er kwamen twijfels bij de discipelen. ‘Is hij werkelijk de Christus?’ Je zou de discipelen als symbolen van het innerlijk kunnen zien. Hoe vaak twijfelen we niet… De twijfel en ongeloof gesymboliseerd door discipel Thomas (de ongelovige). Hij moet weggestuurd worden, de twijfel en het ongeloof overwonnen. Pas met Hemelvaart heeft Jezus zijn ware zelf gevonden, is de Christus geworden. En heeft hij zijn twijfels overwonnen! Nu pas is zijn (spirituele) pad werkelijk volbracht.

Ieders eigen weg

Heeft ieder mens niet zijn eigen soort van kruisiging? Zoals bijvoorbeeld het lijdenspad van Jezus, is dat niet de bewustwording van het feit dat je niet leeft naar je ware aard?! Het durven opofferen van het ego. Het aanvaarden van dat wat is en komen tot je zelf. De ‘dood’ van het ego. Het herrijzen van de ware IK. Maar dan ook vooral het vertrouwen hebben dat dit je ware IK is. En dan de heelwording, lees als de uiteindelijke verlichting… Ieder mens heeft zijn eigen weg!

Ik wens jullie dus niet al die chocolade eitjes toe, of die lekkere maaltijden…. Maar zeg; ik hoop dat jullie in deze dagen mogen sterven en dus vooral wederopstaan!! Geniet met elkaar. Heb je naasten lief! Geniet in stilte, en laat de stilte je spiegel zijn….. Want in die stilte vind je je antwoorden.

Ik………geniet nog even verder op dit prachtig stukje Nederland. Luister nog naar het mooie gezang van de vele vogels. Lente!! met nog dat ene eitje in de tuin……..ergens. Symboliek. Dit is Pasen op zijn best!!

Bron; onbekende schrijver, via JanvdArend vertaalde ik het naar mijn eigen blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s