Ik wil slapen……Ik ben puber

Mammmmm, duhhhhhhhh TSSSSSSSS

Iedere ouder weet het, iedere ouder heeft er van gehoord.. ‘wat je aan het gedrag van pubers duidelijk ziet, is dat ze je voorbereiden op het moment dat ze het huis verlaten. De pubertijd is niet meer en helaas ook niet minder als de tijd waarin ze afscheid nemen van de heerlijk knuffelende bij papa/mama wegkruipende tijd.’ Ze zijn geen kindjes meer, maar jongvolwassenen………….

Mammm dat heb ik niet gedaan. Mammm daar kan IK niets aan doen….mammmm waarom krijg ik ALTIJDDDD de schuld, ik heb het nooit gedaan.. Mammm ik heb het zo zwaar, mammm niet normaal zo veel huiswerk… …………………..mammmmmmmmmm MAG IK EVEN KNUFFELEN

Dan weer het humeur van een oude mopper man, dan weer het hysterische van een gillende keukenmeid, dan weer het snoezige van een poppedeintje, dan weer risico’s opzoeken, dan weer je ouders voor verrotte vis uitmaken……Maar ondertussen die nabijheid nog heel hard nodig hebbend!!

Op een dag mag je geen knuffel meer geven op het schoolplein, alleen nog op de parkeerplaats aan het einde van de straat. Op een dag lost een kus de pijn niet meer op. Hun lichamen worden groter en hoekiger. Hun humeur steeds volwassener. Hun opmerkingen steeds meer puber. ‘mam je stinkt’….

Mama…… deze is voor jou

ik kan niet vaak genoeg vertellen hoe veel ik van je hou

je staat altijd aan mijn zijlijn, altijd in mijn bijzijn

jouw strijd is mijn strijd

jouw pijn is mijn pijn

…….

Ik weet dat het leven wat we leiden niet veel meer is dan een droom alsof we vliegen, en we kijken naar beneden als een droom

….

jij gaf mij de moed om klaar te zijn voor alles wat het leven doet, soms is het eb maar meestal is het overvloed……

Sem

“als ik niet volledig even zielsveel van je hou, zal ik langzaam sterven, ga ik dood aan jou……..”

Wat een prachtige en vooral pakkende song van Xander en zoon Sem. En verwoord het heel erg goed. Als kind werd er heel erg veel geknuffeld, getroost en aan hun bolletje gesnuffeld….. Hoe je dat kan missen hè als het ineens grote dwarse pubers zijn…. Maar oh oh oh wat hebben ze je nog nodig. Dus niet alleen jij als ouder mist dit heel erg. Zo had ik ook ineens weer een grote lange puber op schoot. ‘mama ik wil even knuffelen’….. ja DUHHH we blijven puber, dus netjes vragen doen we niet aan, gewoon ff mededelen… Maar eerlijk is eerlijk, ze hebben in korte tijd ook erg veel te verstouwen.. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van hun lijf ontwikkelt zich in korte tijd enorm veel. De hormonen gieren door hun lijf. Hormonen zijn de chemische stoffen in het lijf die lichaamsprocessen regelen. De pubers gaan er in korte tijd heel anders uitzien. Maar ook de hersenen veranderen. Ze worden gevoeliger voor prikkels en kunnen snel afgeleid zijn. Pubers voelen zich enorm onzeker. Een wisselend humeur, want niet alleen hun lichaam verandert, ook hun gevoelens……………… Aan deze veranderingen moeten ze gewoon FF wennen papa en mama.. ja dan zijn we onzeker, onhandig en brutaal. Dit is nou het proces van lichamelijk volwassen worden………heel normaal..

Maar 1 dingetje helpt altijd. Hoe moeilijk dat soms ook is als het bloed onder je nagels weg is… 1 dingetje wat heel veel kracht geeft… 1 dingetje wat bestaat uit 4 woorden; Ik hou van jou!!!

Lieve puber, ik begrijp je heel goed. Heb dit allemaal zelf ook moeten doorstaan. Probeer mijn stinkende (;-0) best te doen. Ik ben ook maar gewoon een mama, heb hier ook niet voor gestudeerd. Ik doe ook maar wat. Ik vind het alleen soms zo verdomd lastig. Dan ben jij zo brutaal en negatief, en de hele wereld probeert me dan te voorzien van goed bedoeld advies… maar eigenlijk kan ik het best wel zelf. Gewoon in alle rust….

Dan kijken we samen naar hoe we het kunnen doen. Zullen we dat samen afspreken. Ik sta altijd aan je zij…ik zal er voor je zijn. Maar help je mij ook een beetje? Lieve puber IK HOU VAN JOU!!

mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s