*bloos*.. de puber is verliefd….

Stamelen, blozen… en geen andere naam meer noemen als die ene….Zo’n extreem intens gevoel..die allesverzengende emoties……………heftig…. het maakt een diepe indruk……..DE PUBER IS VERLIEFD………………..

Het is de periode waarin ze zich meer losmaken van papa en mama en hun eigen identiteit verder ontwikkelen. De verandering van hun zelfbewustzijn maakt hen onzekerder, en daarmee nog gevoeliger voor sociale interacties en signalen…

‘Nee mam, jongens zijn saai…..’ Dus ik prijs me nog even heel rijk. En geef mijn puber een knuffel. Maar stiekem hoor ik toch al heel lang die ene naam… Ach…… helemaal leuk. Laat haar nog even in de waan dat mama niets in de gaten heeft… Die puberteit is toch best wel heel erg leuk…’Mammmmmm’…….

Verliefd…kriebels in je buik… iedere volwassene kent het wel. Bij verliefdheid maken je hersenen oa dopamine aan. Hier ga je je heel gelukzalig door voelen. Dit geluk is verslavend. En dat gebeurd dus ook precies als je verliefd bent. Je hebt steeds meer dopamine nodig want je wil zo gelukkig blijven. Dus je wil steeds bij die ander in de buurt blijven. Want dan blijven je hersenen dat aanmaken….. Pubers zullen in tegenstelling tot tieners verder willen als alleen een handje vasthouden. Door de dopamine krijgen de pubers een enorme kick door het verliefd zijn. En zal de puber zich verliezen in de verliefdheid…. want wat is dat heftig zeg!

Ach ik heb het te doen met mijn puber. Iedereen weet wie ‘el macho’ is. En wat zijn ouders en kleine zusjes op dat soort momenten toch extra vervelend……. Nee mijn puber is nog helemaal oké in haar eigen bubbel. ‘El macho’ mag gewoon zijn best blijven doen, maar zal voorlopig nog zonder handje vast naast haar lopen. “mooi” ZUCHHTTTT gelukkig is ze nog even van mij. Mag ik nog even door knuffelen. Laat ik mijn knuppel lekker bij de voordeur liggen, en de hakbijl bij de achterdeur…. Geen druppeltje testosteron bij ons over de vloer…Niemand die voorlopig langs deze keuringsbrigade komt!! Want geloof me, deze pitbull heeft haar op dr tanden……..

Het is heel normaal dat meisjes snel verliefde gevoelens ontwikkelen met alle intieme verlangens..Ook dat hoort bij de ontwikkeling tot volwassen worden. Onderzoekers roepen al jaren dat een meisje het meest vruchtbaar is wanneer ze 17/18 jaar is. Dus aan ouders de taak om in gesprek te blijven. Om veel leed als bijvoorbeeld het humaan papillomavirus te voorkomen.. Dus papa en mama, het moment is aangebroken om je bloementjes en bijtjes riedel uit de boekenkast te halen. De biologie juf of meester heeft je weg al gelegd. Maar je puber heeft jouw nabijheid nu meer als anders nodig.. Neeeee niet de hand vast houden….NEEEEEEE niet weg willen brengen tot vooraan bij de bios… Alleen maar gewoon het gesprek. Zodat je puber het warme nest van thuis altijd weer weet te vinden. Inclusief je schouder, en dito knuffel.

Lieve puber, mama wenst je een mooie reis toe. Weet dat ik er altijd ben. Dat daar geen ‘werktijden’ voor zijn. Maar dat je mama altijd mag ‘wakker maken….’ En dat geen vraag te gek is… Geniet van deze mooie tijd. Heb je hulp nodig om lastige jongens van je af te meppen….. deze ‘met haar op de tanden pitbull’ komt onmiddellijk met haar knuppel!!! Lieve puber ……..ENJOY…….. #jemooisteleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s