’s Koonings Jaght

Aan de rand van Arnhem, in een bosrijke omgeving, ligt het prachtige park ’s Koonings Jaght. Op dit park, dat onderdeel is van Siza, wonen en werken mensen met een verstandelijk of meervoudige beperking.

http://www.siza.nl

April 1999 begon ik met werken op ’s Koonings Jaght. Nu heel wat jaren later is het onderdeel van Siza. En na veel ‘projecten’ te hebben gewerkt, voor meerdere locaties van Siza, van werkcoach tot teamleider en van coördinerendbegeleider tot aktiviteitenbegeleider…. ben ik terug op het nest. Het nest omdat het altijd ook na jaren ‘weggeweest’ (ik werkte gewoon alle jaren voor Siza, alleen niet op het Jaght) nog steeds als warm, vertrouwd en gemoedelijk aan mij trok….Als regiebegeleider ben ik verbonden aan AC de Lindenheuvel. En is mij gevraagd een pakkend verhaal te schrijven over wat ik meemaak dagelijks op het werk… ai…….. welk verhaal zal ik schrijven? Iedere dag is een belevenis op zich. En alle verhalen zijn uniek in zijn eigen soort. Mijn werk, is het mooiste werk.

“Ik wil jullie graag het verhaal vertellen van toen die ene dag in de zomerperiode van 2018…. Het was heel erg warm..HEEL ERG WARM.. nou zeg gerust HEET!! De mussen vielen van het dak. Ik was vroeg op de groep, want we zouden vandaag een jarige hebben.. Dus zou ik versieren. Alles klaar zetten… Maar ik begaf het al bijna onmiddellijk van de warmte. Gelukkig een airco op de groep, dus snel aangezet….STUK!!! wat nu??? Lichte paniek. Ik sta zo alleen op de groep met mijn oud stagiair…(Gelukkig heeft hij een goede leerschool gehad hahaha..)………we hebben verjaardag… er komt ook visite……WAT NU????

We kozen ervoor, na overleg met betrokken collega’s, dat ik met mijn groep in twee tuinen aan de schaduwzijde van het gebouw ging zitten die hele dag. Daar in allerijl versiert, tafels en stoelen gezellig neergezet, koffie naar toe gebracht.. Want daar kwam het ‘feestvarken’ al aan.. Zoals altijd loopt hij alleen van de woning naar ons, en is hij de eerste… ik zing hem tienstemmig in mijn eentje toe!!! Een half uur later zit de tuin vol, de oud stagiair is er inmiddels ook en de busjes hebben de thuiswoners ook gebracht. Nu zingen we met zn allen!!…….gelijktijdig komen ook papa en mama aan. Ze glunderen. En feliciteren hun zoon. We eten vandaag veel slagroomsoesjes, tompouce en ander lekkers. Er is een kadootje wat een andere cliënte met een hele ‘voordracht’ aan hem geeft…”HOERAA” roept ze voor hem. Ik lees nog voor en we draaien gezellig muziek. De jarige straalde van oor tot oor, met papa en mama er minstens zo stralend naast. Het was behelpen in de tuin. Maar zo knus. Papa en mama bleven heel lang! En vlak voor dat ze weer afscheid nemen van zoonlief, fluisterde mama mij in het oor ‘dit was de mooiste verjaardag in jaren, wat heeft hij genoten, gelachen, en gezellig gepraat…… dank je wel Bianca’…………

Om 16.30….. hebben we alles weer schoon. En alles weer recht gezet. Ik kijk de oud stagiair aan. ” we nailed it”…….. Dit was een hele speciale dag. Die zullen we niet meer vergeten, die warme dag in de zomer van 2018″

’s Koonings Jaght… ik verloor er jaren geleden al mijn hart. Een fijn groen plekje. Mooie mensen. Een lekker biertje in de Boshut. Chillen in de Belevenis. Slapen in de ‘Lange Hut’. Knuffelend op de Boerderij….. sportend bij de fitness. Ja een warm welkom voor iedereen. Zeker ook weer ieder jaar tijdens het Zomerfeest, feest voor jong en oud ..IEDEREEN WELKOM…

Als ik dan zo ’s morgens aan kom rijden op het terrein kijk ik altijd even naar al het groen om me heen. Zet ik koffie aan op de groep. En als we dan eerst even met de collega’s zitten, rekenen we ons toch rijk. Cliënten druppelen rustig binnen, en we beginnen weer een mooie enerverende dag. Een dag in de zorg is nooit het zelfde!!! Iedere dag is een verhaaltje op zich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s