De ‘mooiste’ man van ’s Koonings Jaght.

Heel rustig zit ik aan de koffie. Mijn collega heeft twee bakkies gezet. We praten bij.. Zoals altijd beginnen we de ochtend in rust. Lezen de mail, bespreken laatste ins en outs… Bespreken de dag die komen gaat… En zoals iedere dag horen we weer het bekende geluid van knarsende tanden op de gang..’ heeeyyy is daar de mooiste man van het Jaght….’

Een lange jongeman. Die zelfstandig iedere dag van en naar onze groep loopt vanuit zijn (groeps)woning. Het liefst laat hij daarbij zijn beide handen achter zijn rug hangen, en sjokt rustig met zijn lange benen.. ‘hang je jas maar op de kapstok, dan schenk ik hier de koffie vast voor je in’.. Ondertussen kent iedereen wel zijn ochtend ritueel. Want die jas hang hij niet aan de kapstok.. hij loopt een eindje de gang in, en legt zijn jas op de eerste rolstoel die hij in de gang tegen komt…veeeeelll makkelijker dan die lastige kapstok. “WC”…zegt hij ook standaard iedere morgen als hij binnenkomt. Als hij dan uiteindelijk aan tafel zit, zijn lange benen in de knoop onder de tafel heeft, laat hij zich de koffie goed smaken. Net als het koekje erbij. Met een enorm brede glimlach luistert hij naar de gesprekken. Praten kan hij zeker, maar dit is lekker makkelijk. Het grootste genot heeft hij als wij als begeleiders een heftig gesprek hebben. Hoe harder we mopperen, hoe meer lol hij heeft. Tot schuddebuiken van het lachen aan toe… Als het uiteindelijk steeds drukker aan tafel word neemt hij de benen. ” op de stoel zitten”… En hij gaat op een afstandje van de groepstafel op zijn eigen stoel zitten. Vanaf daar kan hij de groepsruimte goed overzien.

Op afstand ziet en hoort hij alles. Zingt hele liedjes die op de radio zijn mee. Of de Bassie &Adriaan dvd’s synchroniseert hij zelf. En zeker als er iets gebeurd op de groep moet hij erg lachen. Ja.. deze jongeman geniet van zijn dag bij ons..Loopt iedere dag een stevige ronde over het terrein, geniet van de muziekactiviteiten, neemt graag een ‘plons’ in het zwembad, geniet van zijn boterhammen met kaas of “JAM”…En tijdens het sporten in de sporthal apenkooit hij over de trapjes en banken, kruipt hij onder de matten door om te eindigen op de zwevende mat…. Daar waar hij vroeger nog heel angstig was om überhaupt de sporthal in te gaan, is hij nu op eigen initiatief heel aktief. En staat hij met een brede glimlach alles te aanschouwen.

Rond 16.00 mag hij weer terug lopen naar zijn (groeps)woning, zelfstandig.. ‘Dag jongen, fijne avond…. tot morgen’………Wij schrijven de rapportages van de dag. En zorgen ondertussen dat de ruimte opgeruimd word. De laatste cliënten zijn inmiddels ook opgehaald.. Wat heb ik toch een mooie baan. De zon scheen weer lekker buiten vandaag, maar met de ‘mooiste man van het Jaght’ hadden we het zonnetje ook binnen.

Een gedachte over “De ‘mooiste’ man van ’s Koonings Jaght.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s