’s Koonings Jaght *4

Begeleiding!!!

Sinds de AVG wet is ingevoerd zijn we nog meer allert op privacy. Jij bent al helemaal niet van de aandacht… Dus daarom zal ik ook zeker niet jouw naam gebruiken. Maar wie jou kent zal door mijn verhaal heenprikken… Jij bent een rasvoorbeeld al jarenlang voor wat een goed begeleider hoort te zijn!!!

Wat dat is? …….. lees maar mee

by the way; jij verdient het om even in de aandacht te staan!

Als de bezetting het toelaat, dus wanneer er niet te veel mensen ziek of afwezig zijn, werk ik in ieder geval een dag in de week met jou samen. Er gingen ook weken voorbij dat de bezetting dus ruk was, en jij op andere groepen assistentie moest bieden. Alhoewel assistentie niet het goede woord is. Jij hebt al tientallen jaren ervaring, en kent iedere cliënt op ’s Koonings Jaght als geen ander. Of ze nou EVB (ernstig verstandelijk beperkt) al dan niet met een +, of dat ze nou EMB (ernstig meervoudig beperkt) zijn…jij draait iedere dienst. Met veel passie en toewijding. Iedere cliënt word door jou als uniek individu bekeken en behandeld.

Gister was gelukkig weer een dag dat we samen mochten staan. Ik was mijn dag helaas al met een overleg begonnen, dus liep ik om 10.30 naar de groep. Klik klak klik klak…. de deur van de groep stond open, en ik hoorde jou op afstand al heen en weer lopen…. Het zo kenmerkende geluid, ALTIJD OP DE HAKSCHOENEN….(alleen als we met de collega’s meedoen aan een volleybal toernooi, of tijdens de fitness op ons terrein, gaan even de sneakers aan…)…. Er heerst op de groep een chaotische gezelligheid. Ja dat ben jij ten voeten uit. Chaotisch maar zooooooo gezellig. Ik drop dan ook heel snel mijn notulen kladje en besluit dat ik volgende week dit wel uittyp…nu eerst de jongens!!! “Zal ik voorlezen van Pinkeltje jongens?”……Iedereen zit aan of rond de grote groepstafel, jij zit er bij….ik begin met lezen. Super leuk zoals wij elkaar aanvullen tijdens het lezen, ik lees en jij betrekt iedereen erbij. Het voorlezen iedere woensdag ochtend is een echte belevenis. Als Snorremans de kat dan ook weer achter Pinkeltje aanrent leven we allemaal mee. ‘ohneeeee dat mag niet stomme kat’…..

Tussen de middag is besloten met de andere groepen (van onze gang )samen pannenkoeken te bakken op de gang. Dat is altijd een enorm succes. Heel gezellig voor al onze ‘jongens’ om eens in een andere setting te zitten als de groep, en dan ook nog lekker eten!! De gang geurt al snel naar de heerlijke pannenkoeken… Omdat ik op de groep stagneer met een cliënt die uit frustratie begint te spugen, kan ik nog niet naar de gang. Maar jij draait zonder dat je van mijn stagnatie weet, gewoon de rest van de groep op de gang door… Sterker nog, toen je later hoorde van de stagnatie voelde je je schuldig “had me even geroepen dan had ik kunnen helpen”…….. ‘Schat, je hielp juist al zo veel door gewoon door te gaan met de rest’…….Dit is toch wel een schoolvoorbeeld van een gouden collega toch?

goede begeleiding is onmisbaar..

Ach ik mag niet mopperen, ik heb er nog zo een de rest van de week naast me staan. Sterker nog, in het gebouw lopen er nog meer rond……Een heuse goudkist!! Maar laat ik vooral niet vergeten dat je tussen de bedrijven door, ook nog even alle planten water geeft. De bloemen in de tuin aandacht geeft. Even een cliënt verschoont die buiten de grenzen van zijn luier is gegaan… Ondertussen komen de hele dag door collega’s op de groep en iedereen word met dezelfde brede glimlach binnen gehaald. We praten als naaste collega’s regelmatig over diepere onderwerpen, en ik zie ook nu dat je glimlach soms met meer moeite komt. Dan realiseer ik me des te meer hoe dankbaar ik ben dat ik jou als collega mag hebben. Een unieke engel voor de zorg. Altijd ben je er voor de ander. “De jongens kunnen niet altijd praten, of verwoorden wat ze willen. Dus dan kom ik voor ze op”… Normaliter zou jij niet zomaar weerwoord geven. Maar kom niet aan de ‘jongens’. Dan verander je in een hele gave pitbull. En ooohhhh wat geniet ik dan….!! Wat een intens mooi mens ben jij. Had ik trouwens al verteld dat je ook weer het leukste creatieve idee had voor een vaderdag kadootje.. en dat je onze groepsruimte even hebt gerestyled… Iedere dag blijf je ons voor 200% voorzien van een fijne dag. Want zeg je dan ook, als de jongens genieten dan geniet ik ook…. Een echte zorgmiep. Niet aan jezelf denken…………Maar ondertussen ook onze snoezelruimte keer op keer weer opruimen, herinrichten, helpen bij technische problemen of hulp maar weer inroepen van leverancier… medicijn klapper updaten of de boodschappen online doen…

namens de ‘jongens’;

Wat moet de zorg zonder dit soort begeleiders………Laat ik dan nu in plaats van jou maar eens de stem van onze ‘jongens’ zijn: Dankjewel dat je er iedere dag weer voor ons bent. Dat je ziet wat we nodig hebben. Dat je voor ons opkomt als we gewoon in onze groepsruimte willen blijven….. dat je onze ruimte mooi maakt en vult met gezelligheid.. Dankjewel dat je de muziek even harder zet zodat we met z’n allen even heel hard kunnen zingen en dansen.. Dankjewel voor onze droge billen… droge neuzen, en dat je onze tranen droogt……. Dankjewel!! #’s Kooning Jaght #de zorg #dankbaar #jemooisteleven

Een gedachte over “’s Koonings Jaght *4”

  1. Heerlijk herkenbaar!! Als activiteitenbegeleider in de zorg ( ook gehandicaptenzorg ook met emb ( en ouderen ) mis ik zulke momenten met mijn oud-collegae enorrm. Ik ben nu bijna een jaar thuis door auto ongeluk en hard aan mijn herstel aan het werken maar zulke mooie diensten mis ik enorm!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s