Glad Midsommar!!

Één van de belangrijkste feestdagen voor de Zweden is de langste dag van het jaar! Dat is 23 juni. Maar vanuit de oude traditie wordt dit gevierd op de vrijdag. Yeahh, vandaag …GLAD MIDSOMMAR! Wat mij betreft een traditie die ik met mijn gezin ook heel graag mee vier. YEEAAHHHH DE ZOMER START!!!!

Zweeds icoon

Midsommar, of te wel Mid zomer, is de bekendste feestdag van Zweden. Meer traditie als dit kun je bijna niet krijgen in Zweden… In het hele land worden de meibomen versierd, kinderen dansen en er is heel veel lekker eten.. Hoe de meibomen er uit zien verschilt van regio, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. Op sommige plekken in Zweden gaat rond deze datum de zon helemaal niet onder, de hele dag licht! Nog meer tijd voor een dansje en een hapje…

Midsummer is a celebration of the summer solstice, the longest day of the year. But it is also a celebration of life and love

Naast dat je de start van de zomer viert is het vooral een feest met familie en vrienden. Een feest van saamhorigheid. Een feest dat iedereen naar buiten brengt, de stad uit, het platteland op. Een rijke folkloretraditie!

De lunch is het middelpunt van de midsommar. Ingelegde haring(sill), maar ook zalm en garnaaltjes zie je op de lunchtafels staan. Net als roggebrood, knäckebröd of heerlijke nieuwe aardappeltje met bieslook en zure room. Uiteraard moet je vis wel zwemmen, en worden er dan ook veel kruidendrankjes weggetikt. Eventueel voorzien van een scheutje Zweedse Absolut Wodka.

Vier de Liefde, vier het leven….. vier de zomer. De Zweden snappen het!! Glad Midsommar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s