Strijd tegen kanker!

Het woord alleen al roept veel gevoelens bij mensen op. Iedereen kent wel iemand van nabij, of is zelf zo iemand die met kanker te maken heeft. Hoe je het ook went of keert, ook al kan de huidige medische wereld heel veel. Het blijft een rot ziekte, waar we nog lang niet genoeg over weten. Des te meer reden dat er genoeg geld blijft gaan naar onderzoeken rondom kanker…..

2010 kreeg ik de indicatie borstkanker. Een vervelend ziektebed. Altijd al een knokker, en niet zo’n piepert vocht ik voor wat ik waard was. Vele bijwerkingen kreeg ik voor mijn kiezen, nadat ik dubbel geamputeerd en gereconstrueerd aan de chemo begon. Maar met twee kleinere kinderen in huis, moet je door..! Mijn drive; mijn meisjes mogen absoluut niet zonder hun moeder opgroeien! Ik was erg dankbaar met de hulp van mijn moeder. Ik zelf was veel te zwak. Mijn wereld speelde zich alleen nog maar af beneden in de woonkamer in het ziekenhuisbed wat ik leende.

Hoe dubbel dat juist nu mijn rots in de branding, mama, dezelfde indicatie krijgt; borstkanker! …………… daar word een mens stil van. Na het overlijden van mijn tante, mijn ziektebed, mijn zusje, mijn vader, mijn lieve ex-zwager, nu mijn moeder…….. Ik heb mezelf ooit gezegd, ik zal genezen! En ik wil anderen helpen….

gezonde leefstijl..

Heel veel onderzoeken worden er gedaan. Gelukkig! Maar steeds vaker bereikt het nieuws dat als je maar gezond eet/ leeft je de kans op kanker zeer sterk terugdringt. Alsof de kankerpatiënten ziek geworden zijn omdat ze ongezond leven…… onzin! Een gezonde levensstijl hebben we allemaal nodig, uiteraard. Maar zelfs de borstkankervereniging ageert heel erg tegen het idee dat leefstijl het risico op kanker kan terugdringen. Het lijkt wel of er veel onderzoeksgeld naar de kankerpreventie gaat, terwijl de uitkomsten een beetje blijven hangen in gezond eten, genoeg groente eten, niet roken en voldoende bewegen…

Belangrijk dus dat er geld blijft komen voor genoeg onderzoeken. Super dat er dan zo iemand is als Maarten van der Weijden. Zelf helaas ook ervaringsdeskundige, maar bovenal sporter (lees zwemmer) in hart en nieren zich zo inzet voor het KWF. En na een mislukte poging de Elfstedentocht te zwemmen in 2018, nu weer van start is gegaan. Vorig jaar haalde hij 5 miljoen euro op, met zijn zwemactie. Dit jaar lijken de zwemcondities beter, goede temperatuur, beter afgepaste voeding (lees koolhydraten)……. Heel Nederland lijkt wel aan de waterkant te staan. Velen zwemmen er mee. Iedere Friese plaats van de Elfstedentocht heeft zijn eigen actie, bijvoorbeeld Franeker staat in teken van onderzoek naar de veiligheid en bijwerkingen van de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Workum staat bijvoorbeeld in het teken van onderzoek naar een betere behandeling voor het wegsnijden van tongkanker. Wat een kanjer vind ik Maarten!!! Wat een mooie aandacht vestigt hij op kanker. En hopelijk haalt hij weer heel veel geld op. Lieve mensen, geef gul!!!

Ik lees in een interview van Maarten terug dat hij zich schuldig voelt. Schuldig omdat hij wel overleeft heeft…..en velen anderen niet. Ik snap hem… dat is nou ook juist mijn grootste verdriet! Een verdriet wat heel dicht bij huis is. Waarom mocht mijn tante niet overleven, en ik wel…….

Tuurlijk kun je een Maarten van der Weijden mediageil noemen. Ik persoonlijk vind hem een voorbeeld van hoe je er kan zijn voor je medemens. Hij had ook kunnen denken, de shit is achter me. Ik heb mijn langgekoesterde gouden plak, en ik leef nog lang en gelukkig met mijn mooie gezinnetje……Gelukkig maakt Maarten gebruik, samen met zijn team, van zijn bekendheid. Hiermee blijft dit zeer belangrijke onderwerp goed onder de aandacht. En toont het ook maar weer dat we samen sterk staan. Dat de saamhorigheid in Nederland gelukkig heel hoog ligt.

Strijd!

Als patiënt strijd je tegen kanker. Vaak een heel oneerlijke strijd. Je wereld staat helemaal stil. Voor soms, soms……..blijft die stilt!. En moet je die strijd opgeven! Laten we met elkaar toch zorgen dat dit steeds minder het geval zal zijn. Help elkaar, doneer, bied je helpende hand…… Samen staan we sterker!!

# Ik wil hiermee een kusje geven naar de hemel, ‘tante ik denk nog heel vaak aan u’.

#En lieve mama…… dit varkentje gaat gewassen worden! Volgend jaar rond deze tijd ren je gewoon weer achter je kleinkinderen aan!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s