Påtår…

Een beetje Ikea fan kent deze kreet waarschijnlijk al. Of heeft het op zijn minst zien staan op de koffie pakken van hen. Maar nu we hier in Zweden zijn, komen wij er pas achter wat dit betekent. Daar waar wij Hollanders toch van t zuinige zijn, kunnen we wat leren van de Zweden… Påtår staat in een beetje Fika tent op een bordje geschreven, waar een kan met pruttelkoffie onderstaat. In Zweden is dat kokkaffe. En påtår betekent dat je zelf nog een tweede bakkie in mag schenken!! Dan ook niet een lullig klein kopje, waar je je vinger niet door het oortje kan krijgen om hem fatsoenlijk vast te houden….neeeeee….. gewoon een lekker grote mok vol.

Ja dat ‘bakkie’ hier in Zweden is wel om over naar huis te schrijven. Daar waar we thuis misschien eens een bakkie doen samen, is het koffie drinken door de Fika wel op een platform verheven. Fika brengt rust. In Zweden wordt er al snel een uur voor uit getrokken. En onder het genot van je koffie en een lekkere zoetigheid, deel je met elkaar je kennis en ervaring. Maar ook gewoon lekker ‘koetjes en kalfjes’. Doordat je de tijd neemt voor elkaar krijg je betrokkenheid. Heel iets anders als het halve uurtje pauze wat we in Nederland kennen. Met vaak het plastic zakje gevuld met een paar kleffe broodjes, die in de ochtend door moeder de vrouw waren klaar gemaakt. Je weet wel, voorzien van heerlijk zwetende kaas…. Nee, dan doen de Zweedies het toch echt veel beter.

Even voor de ‘natuur-freak’… De Zweden, handelen heel erg bewust. Tijdens de Fika is er ook een scala aan yoghurt en fruit. En je slagroom is zonder suiker. Dacht je dat de Zweden hun ‘snor drukten’ voor het werk? Het is al alom bewezen, dat Zweden zijn productiviteit enorm hoog is!!

Kortom…. er valt nog veel te leren van Zweden. En zullen wij Nederlanders misschien ook eens contenter worden met ons werk. Zal de balans voor ons tussen privé en werk ook verbeteren. Weg met die 40urige werkweek. Welkom saamhorigheid! Ondertussen schenkt mijn Liefde ons tweede bakkie in. Genieten we met zijn vieren nog lekker een week van de rust, de schoonheid, elkaar, en vooral veel påtår tijdens de Fika

Advertenties

3 gedachten over “Påtår…”

  1. Ik volg graag je blogs! Ook alleenstaande moeder met een prille nieuwe relatie, op een andere manier turbulentie beleefd in mijn leven en groot Zweden-fan! Ik wens jou veel geluk toe in je mooiste leven!

    Like

    1. Wat onwijs leuk om te lezen dat je meeleest. En wat super fijn dat je de liefde weer gevonden hebt….Zweden is GE WEL DIG!!! terecht dat je fan bent…hihihi

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s