Läsning är viktigt

Lezen is belangrijk….. en onwijs leuk!!!

Thore
Thore

Hoe trots kan een mens zijn. Hoe fijn is het om je hart achterna te gaan… Hoe cool is het als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, zoals de compositie op de foto hierboven……

Bewustwording

Je hoort het tegenwoordig overal, alle sociale media staat er vol mee: bewustwording. Leef jouw eigen mooiste leven!!!. En ook ik werd aangestoken door deze kreten. Want op zich was ik altijd wel al een positief persoon, maar ik leefde nog niet mijn mooiste leven. Ik bleef het alleen maar dromen. Het was voor mij als alleenstaande mama een’ ver van mijn bed show’. Eerst maar eens mijn verantwoordelijkheden nemen, voor de kinderen zorgen, voor het huishouden zorgen, geld op de plank brengen………..Zo hoort dat toch? Uiteraard in dit scenario volledig voorbijgaand aan mijn eigen behoeften. Daarom maakt het mij zo verdrietig dat ik veelvuldig ben aangesproken; ach kind zo hoort dat toch ook, zo doen wij het ook! Alleen vergeten deze mensen dat hun situatie is met twee ouders in huis…… Waarom zou ik me als alleenstaande mama volledig moeten wegcijferen? En toch zocht ik excuses… want ik moest toch inderdaad wel zekerheid van inkomen hebben. Ik moest toch wel ……………Ja, ik had genoeg zeer logisch klinkende excuses……maar het bleven wel EXCUSES. Waarom kiest een mens toch het snelst de weg van de minste weerstand?

En zo heb ik alle excuses laten varen. Ja hoor, ik ben nog steeds alleenstaande mama. Ik moet nog steeds voor kids en huishouden zorgen. Maar ik werk nu twee stappen harder, en werk aan mijn allermooiste leven. Dat geeft me veel energie terug. Met mijn droom die ik aan het verwezenlijken ben wil ik kinderen kunnen helpen. Daarmee ook hun ouders. Een stukje bewustwording. Het maakt niet uit hoe je er ziet, we zijn allemaal uniek. We doen er allemaal toe. Jij bent mooi zoals je bent. Of je nou wit bent of zwart, of je nou een alleenstaande mama hebt of rijke ouders……. iedereen wil het zelfde; zijn eigen mooiste leven!

Leef je eigen mooiste leven

-Mijn droom komt voort uit de onzekerheid van mijn meisjes. Het zijn de grootste schatten, en de best gelukte kinderen op deze aardbol. Maar cijferen zich makkelijk weg voor anderen. Lastig om als moeder dit te zien gebeuren, en ook al zeg je duizend maal dat ze het kunnen/dat je trots op ze bent…… onzekerheid blijft. Dan begint het tijdperk van ‘loslaten’.. -Maar mijn droom komt ook voort uit mijn werk in de gehandicaptenzorg. De machteloosheid die ik daar al jaren zie bij de gezinnen. De kastjes en de muren die familie al duizenden malen bij gemeentes hebben gezien. Ook deze ‘jongens’ willen gewoon hun eigen mooiste leven. En niet over een kam gescheerd worden. -In combinatie met het huidige nieuws…… je kunt als homo niet zoenend over straat, want dan word je in elkaar geslagen.??!

MIJN mooiste leven

Daar is Thore!! Ik wist al gelijk dat het een eland moest zijn. Buiten het feit dat het mijn lieveling dier is, heeft hij ook een ‘kroon’ (gewei) op zijn hoofd. Dus ook al heb je slungel benen als een eland, draag je ‘kroon’ als een eland! Kin omhoog, je mag trots zijn op jezelf. Iedereen maakt wel eens foutjes, of is slungelig… Naast de bewuste keuze tot een eland, was het ook meteen duidelijk dat Thore wit moest zijn. Wit, omdat mijn naam voor wit staat (Bianca= witte, blanke) maar ook omdat we zeer weinig albino elanden kennen op de wereld. Ze zijn dus ‘anders’. En hiermee wil ik de vergelijking trekken met de behandeling van ‘zwarten’…Iets wat ik afschuwelijk vind. Daarom heel duidelijk kies voor gelijkheid! Thore leeft net als een mensenkind, hij wil ook schoenen. Sterker nog hij wil sneakers!! Net als iedereen van zijn leeftijd. Je hebt het goed gezien, Thore kijkt scheel, zijn ene oor is iets langer als het ander, zijn poten zijn slungelachtig dun, en dan zit er ook nog zo’n raar plukje oranje haar op zijn kop…… NOU EN!!!!! Thore wil iedereen laten meelezen in zijn avonturen, en hoopt dat we wat minder snel gaan oordelen over elkaar. Dat we wat verdraagzamer zullen zijn. Thore kent geen taboes, en in al zijn klunzigheid zal ook alles aan bod komen………

En daarmee heb ik gelijk de laatste hele grote reden te pakken waarom de ‘geboorte’ van Thore daar is. Uit mijn eigen pabo ervaring, en wat ik tegenwoordig op de scholen bemerk….. gaat de interesse voor het lezen schrikbarend achteruit. Terwijl lezen toch het cement is voor de samenleving. Het lezen van verhalen helpt ons sociaal functioneren. Inleven. Woordenschat vergroten. Taalvaardigheid groeit……..etc….. Al heel veel verhaaltjes/avonturen van Thore liggen er op de plank. Allemaal verhaaltjes die niet te lang zijn. Dus er is echt nog wel tijd om ff op je mob te appen! Ey, Thore appt ook met zijn beste vrienden hoor. By the way, hij houdt ook erg van Insta……. Yo, kei coole gast! Wil je als eerste weten dat de website online is? Wil jij als eerste de avonturen lezen? Of ben je benieuwd naar de store van Thore? Jaaaaaaaa Thore krijgt zijn eigen cap, zo’n baseball cap. Onwijs trots ben ik, dat iedereen zijn eigen cap zometeen kan dragen. Gewoon met je eigen letter voorop!!!!………….. ach ik kan nog heel lang doorgaan, want er zijn zoveel nieuwtjes te vertellen. Wil jij als eerste op de hoogte zijn? Mail me dan met jouw mail adres…… en je bent als eerste op de hoogte…… nieuwsgierig?

MAIL JE ME? biancajonkers@yahoo.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s