“Kleine meisje…”

met de muziekagoog

De deur gaat open, daar stappen twee jongemannen binnen. De een klets voor tien en de ander heeft meer interesse voor het raampje. Daar kun je namelijk je hoofd door heen steken, en luisteren naar alle geluiden buiten…. En na een aantal minuten hoor ik de deur nogmaals open gaan…..Daar kom je aan de hand van de chauffeuse binnen gestapt. Je stapt monter door, een brede grijns op je gezicht, en de chauffeuse die maar tegen je kletst. Terwijl zij ook weet dat je dat niet zult horen. Je bent namelijk doof. Sterker nog, je zicht is ook zeer ernstig beperkt…Maar duidelijk is wel, dat je enorm geniet. Stop maar eens de vingers in je oren en de handen voor je ogen…… Dan is je wereld klein hè?!

kijken in mogelijkheden

Het is natuurlijk de weg van de minste weerstand, om te zeggen “lukt niet”. Met ons team hebben we gekeken, alleen maar eerst gekeken. En hebben we geluisterd naar jouw lichaamstaal. Zo hebben we het aangedurfd om een supergoed doordacht picto-systeem er uit te gooien. Ook gaf je zelf heel duidelijk aan geen C.I. meer te willen……..WEG! Allebei weg! Resultaat; RUST!! Resultaat, een meisje met een brede grijns. Je hebt net je kopje thee op, en wijst naar achteren naar de speelgoed kast. Ik pak je hand en je stapt met mij naar de kast. Alles in de kast inspecteer je, waar heb je vandaag zin in? Ik hoef echt niet te bedenken om je iets aan te rijken, duhhh ik ben 20 jaar hoor, ik kan dit heel goed zelf!! Bingo! een puzzel van 35stuks…. Je houdt m met twee handen vast en wil eigenlijk zo weg stappen. Je wiebelt, en zoekt even naar evenwicht. Ik hou je bij je middel vast, want de puzzel loslaten zul je niet. En daar zit je dan aan tafel. Alle puzzel stukjes op tafel, zonder enige moeite maak je de puzzel. Niks geen kantstukjes eerst leggen of spieken naar de deksel van de puzzeldoos. Gewoon met je neus op de stukjes en puzzelen maar.

klein van stuk, groot in daden

We hebben een mooie, diverse, sociale en vooral actieve groep binnen AC de Lindenheuvel. En mooi is hoe jij binnen deze groep op je plekje valt. Je wint iedereen met gemak om je kleine vingertjes. Klein van stuk ben je, waardoor de anderen je ook heel lief ‘Het kleine meisje’ noemen. Maar daar houd dan ook gelijk de vergelijking met klein wel op. Want duidelijk, DUIDELIJK, kun je zijn. Bedenk maar niet dat je gewoon even snel iets op brood kan smeren, neeeehhh je wil kaassss!! En ook al heeft de begeleiding dat niet als keuze beleg voor je gelegd, het ligt toch op tafel, DAT wil jij. Gelijk heb je! Je wereldje is heel klein. Wat is het dan een makkelijke stap om voorzichtig met je te zijn. Maar je geniet juist zo van even wild stoeien. Dus ons wekelijkse momentje snoezelen draait vaak uit op een combi van kussengevecht, en samen stoeien op het waterbed. Binnen de grenzen van het waterbed jouw grenzen zoeken van mogelijkheid. De lach die jij dan laat horen is aanstekelijk voor de hele groep. Muziekles, nog zo’n mooi moment van ‘uitzoeken’. Hoe bied je iemand die doof is en heel weinig ziet, muziek aan? Nou gewoon, je vuist in de saxofoon stoppen! JA! Onze muziekagoog is natuurlijk een topper, en speelt gewoon door. Wat heb jij schik, want die trilling is geweldig op je vuist. Net als samen spelen op de piano……… Wat is muziek toch ook mooi voor dove mensen. Verschillende trillingen geven een hele aparte gewaarwording. Om nog maar te zwijgen over je loopfiets. SPORTEN! Daarop scheur je het terrein over. Is het nu een activiteit voor jou of voor je begeleiding? Trek je sportschoenen maar aan, want wat ga je er hard op. Genieten! Wat ben je er behendig mee. En begeleiders rennen met druppel zweet op t voorhoofd naast je mee…. schik voor tien!

Plezier

Een van de speerpunten van onze organisatie is PLEZIER. Gelijk ook ons belangrijkste doel van de groep; met plezier naar De Valk komen, en moe maar voldaan weer naar huis gaan.

De vaste chauffeuse komt al weer binnen. Ze neemt de tijd. In rust ronden we de dag op het Activiteitencentrum voor jou, en de twee jongens die in dezelfde rit meegaan, af. Via de app laten we mama weten hoe het vandaag met jou was. Sturen we een filmpje mee van het piano spelen. En aan de hand van de chauffeuse loop je weer mee naar de bus. Uitgezwaaid vandaag door mij en een medecliënt rijd je naar huis…….

Op de groep terug praat ik nog even met je medecliënt. “Was gezellig weer vandaag hè. Morgen komen we weer!!!”

(nb De foto is met toestemming van ouders, en muziekagoog geplaatst)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s